Uwielbiam płatki owsiane pod każdą postacią, są one smaczne, zdrowe, i dodają energii na cały poranek.
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić mój ulubiony sposób na przygotowanie owsianki na śniadanie, a także składniki odżywcze i wpływ na organizm każdego ze składników :) Przepis znalazłam dawno temu w gazecie, i ze względu na skład nazywała się ona "Owsianka młodości".
Potrzebne składniki:
- płatki owsiane (ja lubię te w niebieskim opakowaniu z Lidla),
- 2 suszone śliwki,
- 2 suszone morele,
- 1 suszona gruszka,
- kilka suszonych owoców goji,
- świeży owoc.
Płatki wsypuję do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę suszonymi owocami, zalewam wrzątkiem tak żeby woda lekko zakrywała zawartość garnka, przykrywam na 5 minut. Kroje świeży owoc i wsypuję do miseczki. Jeżeli po 5 minutach płatki mają jeszcze trochę wody to można je podgotować, wtedy zgęstnieją i będą bardziej miękkie. W momencie gdy płatki są już gotowe mieszam je ze pokrojonym owocem. Taki zestaw smakuje wyśmienicie, i nie trzeba go dosładzać cukrem :)
Składniki odżywcze i ich korzystny wpływ na organizm:
- płatki owsiane- bogate w błonnik rozpuszczalny w wodzie
(beta-glukan), który reguluje pracę układu pokarmowego stymulując ruchy perystaltyczne, zapobiega zaparciom. Zwiększa masę miazgi pokarmowej, rozcieńczając kwasy żółciowe, wiąże cholesterol (chroni to przed rakiem okrężnicy). Włókno roślinne podlega fermentacji w jelicie grubym i stymuluje rozwój pożądanej flory bakteryjnej. Płatki bogate są w witaminę B1, B6, kwas pantotenowy, magnez- wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe- NNKT, organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, nawilżają skórę od wewnątrz, chronią przed nowotworami (kwas oleinowy).
- suszone śliwki- podobnie jak płatki owsiane poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, witamina A, C, E, będące przeciwutleniaczami, witaminy z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie układy nerwowego, żelazo, fosfor.
- suszone morele- zawierają beta- karoten o potencjale antynowotworowym (jest on silnym przeciwutleniaczem), żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminę B2. Witaminy i pierwiastki wpływają na procesy krwiotwórcze, w szczególności na tworzenie czerwonych ciałek krwi, wzmacniają kości, regenerują organizm, poprawiają wygląd skóry.
- świeży owoc (jabłko, banan, gruszka, brzoskwinia lub inne)- bogate w witaminę C (będącą silnym przeciwutleniaczem), błonnik, karotenoidy, potas (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, nawodnienie komórek), białko roślinne niezbędne do odnowy komórkowej, witaminy z grupy B usprawniające układ nerwowy, magnez, miedź, żelazo, cynk, selen- pierwiastki antynowotworowe, wpływające na prawidłowy wzrost włosów, paznokci, stan skóry.
- owoce goji- bogate w witaminę C (w 100g jest aż 2500mg witaminy), błonnik, wapń, potas, żelazo, cynk, selen, beta-karoten, zeaksantyna (substancja antyoksydacyjna, wzmacnia wzrok), witamina E, z grupy B.
Reasumując, owsianka na śniadanie to samo zdrowie, zachęcam do regularnego spożywania.
Tymczasem!
Kiedyś też jadłam często owsiankę, ale mieszałam ją ze zwykłymi płatkami kukurydzianymi, a mleko gotowałam z miodem - musisz spróbować! Może moja wersja owsianki nie przedłuża młodości, ale jest lepsza niż zjedzenie np. czekolady :)
OdpowiedzUsuńJa czytałam, że owsianka z mlekiem jest niezdrowa, lepiej robić ją z wodą. Jedzenie czekolady też jest zdrowe, ale tej ciemnej, najlepiej jak ma 70 % kakao :) może nie jest tak smaczna jak mleczna, ale jaka zdrowa i ile magnezu dostarcza organizmowi.
OdpowiedzUsuń