Gorzka czekolada- samo zdrowie!

By | 10:12 2 comments


Witajcie!

Czekolada od wieków jest przysmakiem nie do zastąpienia, mamy jej wiele sortów. Każda czekolada smakuje wyśmienicie, jednak tylko jeden rodzaj wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. 

Najzdrowsza jest czekolada, która zawiera w składzie minimum 70% kakao. Taka czekolada w porównaniu z mleczną czekoladą, ma umiarkowany indeks glikemiczny. Dzieje się tak, ponieważ ziarna kakaowca zawierają tłuszcz, a nie cukier, który po spożyciu stopniowo podnosi cukier we krwi. 20 gramów czekolady, czyli jedna piąta tabliczki- jest to dopuszczalna liczba kalorii dziennie. Taka porcja skutecznie łagodzi nagły atak małego głodu. 
Czarna czekolada, nie przyczynia się do rozwoju trądziku, to cukier jest "paliwem" dla bakterii będących przyczyną trądziku, a czarna czekolada zawiera tylko 30% cukru.

Co zawiera gorzka czekolada:
- magnez, usprawnia pracę mózgu, pomaga zwalczyć zmęczenie, 100 gram czekolady zawiera 228 mg magnezu.
- polifenole, należą do grupy przeciwutleniaczy, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę. Chronią mózg przed chorobą Alzheimera, Parkinsona, demencją. 
- flawonoidy, należą do rodziny silnych antyoksydantów. Flawonoidy nawilżają, udoskonalają strukturę skóry, oraz chroni ją przed promieniowaniem słonecznym.
- nienasycone kwasy tłuszczowe NKT, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, są naturalnymi środkami przeciwzapalnymi (bardzo pomocne przy schorzeniach skórnych).
- potas, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nerwów, mięśni, mięśnia sercowego (jego kurczliwość), syntezę białek. 
- fosfor, spala cukry dla uzyskania energii, jest składnikiem DNA i RNA, wchodzi w skład naszych zębów, kości i błon komórkowych. 
- cynk, przyśpiesza gojenie się ran, owrzodzeń, łagodzi objawy łuszczycy, reguluje pracę gruczołów łojowych. Odgrywa istotną rolę w zapobieganiu nowotworom. 


Naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie czekolady, 30 gramów 5 razy w tygodniu, pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki. Za wyszczuplające właściwości czekolady odpowiada zawarta w niej
kofeina, która pobudza metabolizm, oraz katechiny (rodzaj flawonoidów) wspomagające budowanie i rzeźbienie mięśni. 
Czekolada poprawia także nastrój, zawarta w niej fenyletylamina działa podobnie jak endorfiny. Wskazane jest umiarkowane spożywanie czekolady podczas PMS, menstruacji czy chandry, ponieważ wyrównuje się poziom serotoniny w organizmie. 

W porównaniu z innymi słodkościami, wypełnionych cukrem, moim zdaniem czekolada jest najlepszą słodyczą. Ja uwielbiam czekoladę Lindt, Wawel, a jaką Wy lubicie? 
Tymczasem!

2 komentarze : Leave Your Comments

  1. Osobiście lubię obie marki czekolady pod warunkiem, że jest 90%.

    Bardzo interesujący artykuł. Polemizowałbym jednak z tym "trądzikiem". Jest spór między lekarzami a smakoszami czekolady. Ci ostatni (ja też) twierdzą, że jednak po czekoladzie pojawiają się rozmaite krostki. Może to ma charakter alergiczny? Moim zdaniem u niektórych ludzi, zwłaszcza starszych czekolada może działać wiatropędnie, co nie jest miłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakterie lubią cukier, tym się żywią, dlatego mleczna czekolada nie jest za dobra bo ma więcej cukru od gorzkiej, i później nasila się trądzik. Stany alergiczne też występują, ale nie wiem jaka dokładnie substancja z czekolady jest za to odpowiedzialna.
      Pozdrawiam :)

      Usuń