Witajcie!
Dzisiejszy post poświęcę informacjom na temat kolagenu. Pewnie większość z Was słyszała słowo "kolagen". Chyba w każdej reklamie kosmetyków do twarzy, a w szczególności kremów, podkreślana jest rola kolagenu w walce z oznakami starzenia.
Pierwsza myśl jaką kojarzę ze słowem kolagen to skóra, drugie skojarzenie to "mało kolagenu- starzejąca się skóra".
Skoro tak trąbią w około o tym kolagenie, to chyba musi być bardzo ważny.
Tak się składa, że jest on ważny, a nawet bardzo....
Kilka faktów o kolagenie:
- kolagen jest makrocząsteczką białkową, o wysokiej odporności na rozciąganie występującą powszechnie w organizmie ludzkim
- istnieje wiele typów kolagenu- obecnie 19
- jest głównym białkiem tkanki łącznej, czyli substancją spajającą komórki
- odpowiedzialny jest za elastyczność, napięcie, sprężystość, właściwe nawilżenie oraz odnowę skóry
- witamina C pobudza syntezę (wytwarzanie) kolagenu
- kolagen rozpuszczalny, odpowiedzialny jest za wiązanie wody w skórze, jego ubytek powoduje starzenie się skóry
- od 25 roku życia zaczyna ubywać w organizmie kolagenu rozpuszczalnego, a skóra zaczyna się starzeć
- fibroblasty są odpowiedzialne za produkcję kolagenu, i znajdują się w skórze właściwej
- za degradację włókien kolagenowych odpowiedzialne są wolne rodniki, toksyny i enzym kolagenaza
Kolagen stanowi 30% masy wszystkich białek naszego organizmu, i z wiekiem ulega degradacji, co należy zrobić aby opóźnić, wstrzymać ten proces?
Najważniejsza jest dieta bogata w minerały i witaminy, a najbardziej w produkty obfitujące w witaminę C, której nasz organizm nie jest w stanie sam syntetyzować, a także gromadzić.
Poniżej przedstawiam tabelę, która opisuje zawartość witaminy C w wybranych owocach i warzywach.
Tabela. Zawartość witaminy C w
wybranych warzywach i owocach
Nazwa produktu
|
Zawartość (mg/100g świeżej masy
produktu)
|
Warzywa
Papryka
Pietruszka- nać
Brukselka
Kalarepa
Brokuły
Kapusta
Kalafior
Szpinak
|
125-200
269
65-145
70-100
65-150
35-70
50-70
40-84
|
Owoce
Owoce dzikiej róży
Czarne porzeczki
Truskawki
Kiwi
Grejpfruty
Cytryny
Pomarańcze
|
250-800
150-300
46-90
84
30-70
40-60
30-50
|
Źródło: moja praca magisterska
Dzięki tej tabeli możemy łatwo określić, które produkty warto spożywać w zwiększonej ilości, ze względu na dużą zawartość witaminy C. Korzystnie jest też spożywać kiszonki, takie jak kiszona kapusta i ogórki, które są bogatym źródłem witaminy C.
Polscy naukowcy odkryli, że kolagen pochodzący ze skóry ryby tołpygi jest najbardziej biologicznie aktywnym kolagenem. Co to dla nas oznacza? Dzięki temu odkryciu jesteśmy w stanie korygować braki rozpuszczalnego kolagenu w skórze, i spowalniać procesy starzenia się.
W celu uzupełniania niedoborów kolagenu można zażywać suplementy diety zawierające kolagen. Ja zdecydowałam się na tabletki do ssania Kolagen Activ plus firmy Olimp Labs. Preparat zawiera hydrolizat kolagnu, oraz witaminy i minerały. Za 80 tabletek zapłaciłam 19,90 zł, dzienna porcja to: 2 razy dziennie po 4 tabletki między posiłkami. Nie spodziewam się cudu po tabletkach za taką cenę, ale od czegoś trzeba zacząć. W planach mam zakup lepszego preparatu, muszę tylko przewertować internet w celu znalezienia odpowiedniego specyfiku.
Degradację kolagenu w skórze przyspiesza także promieniowanie ultrafioletowe pochodzące ze Słońca, i lamp w solarium, stres, toksyny występujące w pokarmie i środowisku zewnętrznym, oraz brak prawidłowej pielęgnacji skóry.
Warto więc spożywać duże ilości surowych warzyw i owoców, samemu przygotowywać posiłki i unikać pokarmów wysoko przetworzonych, używać kremów z filtrami przeciwsłonecznymi, rozsądnie korzystać z solarium, a najlepiej całkowicie zrezygnować z niego, pielęgnować skórę zgodnie z jej potrzebami. Chyba najtrudniejsze będzie zapanować nad stresem, a podczas tego stanu w naszym organizmie powstaje najwięcej wolnych rodników. Sama mam z tym problem więc nie podzielę się żadną radą, może Wy macie jakieś cudowne sposoby?
Tymczasem, i pamiętajcie o swoim kolagenie :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz